“Ik had na schooltijd gewoon zin om Joden te doden”

Op 1 oktober 2015 gingen enkele jongeren na schooltijd op weg naar een kleine “nederzetting” in de buurt van Bethlehem en bekogelden daar een auto, waarin kleine joodse kinderen zaten, met grote stenen. Daarbij vernielden ze alle ramen van de auto. Een kind in de auto raakte door rondvliegende glassplinters gewond. De politie kon korte tijd na de aanval een van de aanvallers oppakken. Het ging om een 15-jarige Palestijn. Tijdens zijn verhoor verklaarde hij: „Ik had na schooltijd gewoon zin om Joden te doden.”

Later die dag werd ten zuiden van Nabloes een joods echtpaar uit Neria voor de ogen van hun kinderen door een terreurbeweging, die tot de gewapende arm van Fatah, behoort, in hun auto doodgeschoten.

Tussen de beide gebeurtenissen in hield Benjamin Netanyahu een rede voor de Verenigde Naties:

“President Abbas, ik weet dat het niet eenvoudig is. Ik weet dat het moeilijk is. Maar wij zijn het onze volkeren schuldig om het nog eenmaal te proberen, om het steeds opnieuw te proberen, want gezamenlijk, als we daadwerkelijk onderhandelen en ermee ophouden erover te onderhandelen of we überhaupt moeten onderhandelen, als we daadwerkelijk samen gaan zitten en proberen dit conflict tussen ons op te lossen, elkaar te erkennen en een Palestijnse staat niet als springplank voor nog een radicaalislamitische dictatuur in het Midden-Oosten gebruiken, maar als een land dat in vrede zou willen leven naast de Joodse staat, als we dat daadwerkelijk doen, dan kunnen we opmerkelijke dingen voor onze volkeren bereiken.”

Een dag daarvoor had Abbas voor de Verenigde Naties verklaard zich niet meer aan het vredesproces van Oslo te houden. In Oslo werd overeengekomen een Palestijns zelfbestuur te vormen, dat op economisch en veiligheidsgebied met Israël samenwerkt. De voorloper van de Fatah-partij verplichtte zich ertoe om alle passages uit haar handvest te halen die oproepen tot de vernietiging van Israël. Dat was de deal!

De PLO werd ervoor beloond dat ze slechts stopte met de verklaring Israël te willen vernietigen. In het handvest van Hamas staan nog steeds de passages ter vernietiging van alle Joden wereldwijd. De opzegging van Abbas op 30 september 2015 was zodoende de officiële verklaring om het weer net zo te doen als Hamas en het niet erkennen van het bestaansrecht van Israël en daarmee de verklaring van een vernietigingsoorlog luidkeels rond te bazuinen.

Terwijl dat al lang het geval was. Tijdens de 47e verjaardag van Fatah liet Abbas de door hem zogenaamde “geestelijk leider van de Palestijnse autonomie”, moefti Muhammad Hussein, de volgende preek houden:

“De dag van het laatste oordeel zal niet komen zolang we de Joden niet vernietigd hebben. De Joden zullen zich achter rotsen en bomen verbergen. Dan zullen de rotsen en bomen naar ons roepen: ´Oh moslim, dienaar van Allah, er zit een Jood achter me verborgen, kom en dood hem´.”

De eis “Dood de Joden” was voor Abbas blijkbaar nooit weg, ze stond gewoon niet meer in het handvest van zijn partij. Ja, Abbas is gematigd, gematigd in zijn moraal, Netanyahu echter is radicaal, hij is radicaal in zijn מענטשלעכקייט (menselijkheid). Hij is een waar מענטש‎ (mens)! Hij gelooft nog in de mensen en in wonderen. Hij is gewoon Israël!

(Vertaling: E.J. Bron)

Über tapferimnirgendwo

Als Theatermensch spiele, schreibe und inszeniere ich für diverse freie Theater. Im Jahr 2007 erfand ich die mittlerweile europaweit erfolgreiche Bühnenshow „Kunst gegen Bares“. Als Autor verfasse ich Theaterstücke, Glossen und Artikel. Mit meinen Vorträgen über Heinrich Heine, Hedwig Dohm und dem von mir entwickelten Begriff des „Nathankomplex“ bin ich alljährlich unterwegs. Und Stand Up Comedian bin ich auch. Mein Lebensmotto habe ich von Kermit, dem Frosch: „Nimm, was Du hast und flieg damit!
Dieser Beitrag wurde unter in het Nederlands veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Alle Kommentare werden nur zeitlich begrenzt veröffentlicht!

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s