Nazi of Jood

Wanneer werden voor het laatst in Duitsland de ramen van een Iraanse kiosk ingegooid om zo tegen de Iraanse regering en Ahmadinejad te protesteren?

Wanneer hebben Joden in Duitsland voor het laatst stenen naar dansende Palestijnen gegooid om zo een signaal af te geven tegen Hamas en diens wens tot vernietiging van Israël?

Wanneer hebben Joden in Duitsland voor het laatst een moskee in brand gestoken om de aandacht te vestigen op het geweld in het Midden-Oosten?

Wanneer werd er op Facebook en in Duitse straten voor het laatst van joodse zijde en in het Duits massaal en gedirigeerd opgeroepen tot de vernietiging van Israël?

Het antwoord is gemakkelijk. Zoiets is in Duitsland nooit gebeurd! Nog nooit is het in Duitsland tot anti-islamitische en islamofobe onlusten van joodse zijde gekomen. Nooit!

Echter:

In Hannover werden joodse dansers met stenen bekogeld. In Worms werd een synagoge in brand gestoken. In Rostock werden de ramen van een joods gemeentehuis ingegooid. Op Facebook en in Duitse straten klinkt steeds vaker de islamitische en Duitse roep naar de vergassing van de Joden.

Kwam het in Europa ooit tot aanvallen van joodse zijde op moslims om zodoende te wijzen op de verklaarde vernietigingswil van veel islamisten tegen Joden?

Ook hier is het antwoord gemakkelijk: daartoe kwam het in Europa nooit! Hoewel er een niet te ontkennen vernietigingswil van vele moslims tegen de Joden bestaat, vindt er geen enkele vorm van joods geweld plaats tegen moslims in Europa.

Echter:

In Frankrijk werd een Jood door moslims ontvoerd, gemarteld en vermoord, omdat hij een Jood was. Ook werden in Frankrijk synagogen door moslims in brand gestoken. In Zweden groeit de haat tegen Joden vooral onder moslims. In Engeland zorgt islamitische Jodenhaat voor een record aan antisemitisme.

Dan vraag ik me toch af:

Als het in Europa bewijsbaar nooit tot overvallen van Joden op moslims is gekomen, als er dus geen joodse haat tegen moslims bestaat, maar dat het in Europa steeds vaker tot overvallen van moslims op Joden komt en er zodoende wel degelijk islamitische haat tegen Joden bestaat, waarom zou dat in het Midden-Oosten dan anders zijn?

Ook in het Midden-Oosten groeit de haat enorm:

In de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring wordt gezegd:

”Wij reiken, zoals het goede buren betaamt, in vrede en vriendschap de hand aan alle omringende landen en hun volkeren en nodigen hun uit samen te werken met het soevereine Joodse volk in hun eigen land. De staat Israël is bereid haar deel bij te dragen in een gezamenlijk streven naar vooruitgang voor het gehele Midden-Oosten.”

In het handvest van Hamas wordt gezegd:

”Hamas heeft ernaar verlangd Gods belofte ten uitvoer te leggen, hoeveel tijd dat ook kost. Mohammed … zei: “De dag des oordeels zal niet komen, totdat de Joden zich achter rotsen en bomen verstoppen, die zullen zeggen: ‘O moslims, o Abdullah, achter mij zit een Jood, kom hier en dood hem’.”

Dit is de originele tekst uit het handvest van Hamas, een terreurorganisatie, die in tegenstelling tot Israël de Gazastrook beheerst, houdt van de Hitlergroet, in kinderprogramma’s kinderen verleidt tot het plegen van zelfmoordaanslagen en dagelijks raketten op Israël afvuurt, bij voorkeur op kleuterscholen.

We hebben het hier overigens over Gaza, dat in de media graag wordt omschreven als één grote openluchtgevangenis, waaruit ons echter deze mooie beelden bereiken.

Er bestaat geen enkele joodse televisiezender, die moslims als kindermoordenaars laat zien of ze kakkerlakken en varkens noemt, maar op islamitische zenders wordt vrolijk tot haat tegen Joden aangezet.

Bij al deze overweldigende feiten over het heersende antisemitisme onder moslims bij gelijktijdig gebrek van moslimhaat aan joodse zijde, kan men zich afvragen, hoe het serieus tot een discussie in Duitsland kan komen, waarin er over wordt gefilosofeerd of moslims de Joden van tegenwoordig zijn – de historicus Wolfgang Benz heeft deze absurde discussie veroorzaakt.

Er bestaan vooroordelen over moslims. Daarover is geen twijfel mogelijk. Maar deze vooroordelen komen uit dezelfde hoek, waarin ook veel vijanden van de Joden zitten. Het is de hoek van de xenofobie, de angst voor het vreemde. Moslims en Joden hebben in dezelfde mate te lijden onder deze haat.

Maar, als moslims net als Joden het slachtoffer van deze vooroordelen worden, zijn enkele moslims bovendien ook daders als het om antisemitisme gaat. De ergste overvallen op joodse instellingen in de laatste tijd hebben allemaal een islamistische achtergrond.

Dan vraag ik me af hoe het serieus tot deze discussie kon komen: ”Zijn de moslims de Joden van vandaag?”

Wat een onzin! De Joden zijn de Joden van vandaag. Hun synagogen worden aangestoken (Worms), hun gemeentehuizen worden aangevallen (Rostock) en ze worden met stenen bekogeld (Hannover) – en altijd is er een islamitische achtergrond.

Ik durf daarom een andere vergelijking te maken en zou het fijn vinden als er in het medialandschap net zo heftig over zou worden gediscussieerd als de uitspraak van Wolfgang Benz: ”Zijn de moslims de nazi’s van vandaag?”

Gezien de feiten vind ik deze vraag minstens zo wijs en origineel als die van Dr. Benz en hij is net zo gemakkelijk te beantwoorden: Nee! ”De moslims” zijn per slot van rekening net zo’n constructie als ”de Joden”. Net zomin dat alle Joden voor het gedrag van individuele Joden verantwoordelijk gemaakt kunnen worden, kunnen alle moslims niet verantwoordelijk worden gemaakt voor individuele moslims.

Desondanks kan niet worden verzwegen, dat het Duitsland van Hitler en de Moslimbroederschap in 1936 een bondgenootschap hebben gesloten en dat daarmee in ieder geval de Moslimbroederschap tot de nazi’s van gisteren gerekend kan worden.

”Zijn de moslims de nazi’s van vandaag?”

Een overdonderende vraag met een onvoorstelbaar domme vergelijking. Maar helaas is deze vergelijking noodzakelijk om te wijzen op de domheid van de geprovoceerde vraag van Dr. Benz te wijzen: ”Zijn de moslims de Joden van vandaag?”

Omdat we nu toch bezig zijn met het maken van domme vergelijkingen, hier ter afsluiting mijn Top-10 van de beste vergelijkingen, omdat ze de slechtste vergelijkingen zijn:

10)  ”Wat de staat Israël tegenwoordig met de Palestijnen doet, is in principe ook niets anders dan datgene wat de nazi’s in het Derde Rijk met de Joden hebben gedaan.”

9)  ”Adolf Hitler was een charismatische spreker. Oskar Lafontaine is dat ook!”

8 )  ”Helmut Schmidt spreekt verder nog van plichtsbesef, berekenbaarheid, maakbaarheid, standvastigheid. Dat zijn secundaire deugden. Heel precies gezegd: daarmee kan men ook een concentratiekamp leiden.”

7)  ”Eerst Herodes, die de kinderen van Bethlehem liet vermoorden, daarna o.a. Hitler en Stalin, die miljoenen mensen laten vernietigen, en nu, in onze tijd, worden ongeboren kinderen met miljoenen vermoord.”

6)  ”In iedere crisis wordt naar schuldigen gezocht, naar zondebokken. In de economische crisis van 1929 waren in Duitsland de Joden de pineut, nu zijn het de managers.”

5)  ”In de jaren-30 waren het de Joden. Nu zijn het de scientologen.”

4)  ”Laten we eens kijken naar de leefomstandigheden in de Gazastrook: dat lijkt steeds meer op een reusachtig concentratiekamp.”

3)  ”De Holocaust op uw bord.”

2)  ”We willen in geen geval eieren van concentratiekampkippen!”

1)  De eerste plaats is voor: Sedika Weingärtner!

Dr. Benz, de beurt is aan u!

Über tapferimnirgendwo

Als Theatermensch spiele, schreibe und inszeniere ich für diverse freie Theater. Im Jahr 2007 erfand ich die mittlerweile europaweit erfolgreiche Bühnenshow „Kunst gegen Bares“. Als Autor verfasse ich Theaterstücke, Glossen und Artikel. Mit meinen Vorträgen über Heinrich Heine, Hedwig Dohm und dem von mir entwickelten Begriff des „Nathankomplex“ bin ich alljährlich unterwegs. Und Stand Up Comedian bin ich auch. Mein Lebensmotto habe ich von Kermit, dem Frosch: „Nimm, was Du hast und flieg damit!
Dieser Beitrag wurde unter in het Nederlands veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.